Realitní trh se vrací do normálu

8.6. 2022

Realitní trh se vrací do normálu

Máme za sebou několik let, kdy trh i ceny letěly strmě nahoru a mělo to jednoduchý důvod. Hodně kupujících - málo prodávajících. Přehřátí trhu vydatně ještě podporovaly nízké úrokové sazby hypotéčních úvěrů. Nemovitosti se prodávaly v řádu dnů, někdy i hodin a na mnoho z nich bylo tolik zájemců, že šikovný realitní makléř dokázal její cenu s pomocí aukce ještě výrazně zvýšit. Tato situace přitahovala i mnoho spekulatů, protože stačilo nemovitost koupit za tržní cenu, počkat půl roku nebo rok a prodat ji znovu se ziskem, neboť trh za tuto dobu vyrostl i o desítky procent. Mnoho lidí se rovněž rozhodlo zhodnotit své úspory nákupem investičního bytu. V posledním půl roce hnali trh také zájemci, kteří chtěli koupí nemovitosti ochránit své úspory před inflací.

Poslední dva měsíce ale ukazují, že doba, kdy se zájemce o nemovitost musel rozhodnout během pár hodin, protože tu bylo několik dalších, kteří také chtěli koupit, je pryč. Většina prodávajících sice požaduje za své nemovitosti stále ceny z roku 2021, protože je stále vidí na inzertních realitních serverech, ale to jen proto, že nemají informace a neví, že trh je už jinde. Díky současnému zdražení téměř všeho, zájemců o koupi výrazně ubylo. Na předražené nemovitosti nereaguje prakticky nikdo. I reakcí na nabídky s reálnou tržní cenou je mnohem méně. Ono se vlastně nic dramatického na trhu neděje, jen se vracíme k normálu, kdy bylo běžné prodávat byt 3 měsíce a dům půl roku. Prodávající si musí zvyknout, že nebudou mít do týdne 20 prohlídek a 8 zájemců o koupi, ale třeba jen několik prohlídek za měsíc a z nich zatím žádného kupce. To byl normální stav trhu do roku 2018, než dramaticky vzrostla poptávka po nemovitostech. Trhu budou vládnout kupující. Budou si více vybírat, budou se déle rozhodovat a více vyjednávat o ceně. S ohledem na to, že koupě nemovitosti je pro většinu z nich největší životní investicí a často jí budou splácet desítky let, je naprosto v pořádku, že tak závažné rozhodnutí nebudou muset dělat v řádu hodin.

Realitní trh se nikdy nezastavil a nikdy nezastaví. Vždy tu budou lidé, kteří potřebují prodat, jiní koupit, lidé se budou rozvádět, umírat a dorůstající děti budou chtít bydlet sami. Lidská potřeba mít kam složit hlavu je jedna z nejsilnějších. Nic zásadního se tedy neděje, jen se přirozeně vracíme do klidnějších vod, kdy dojde ke zklidnění přehřátého trhu. Opravdový realitní profesionál znalý aktuálního stavu trhu, bude zvláště v této době pro prodávající i kupující velkou pomocí.

Aktuality z realitního trhu