Realitní trh s novými byty zažívá první ochlazení

31.10. 2021

Realitní trh s novými byty zažívá první ochlazení

Realitní trh zažívá první ochlazení a to se týká nových bytů. Bylo běžné, že developerské projekty bytových domů byly sázkou na jistotu. Velmi často byla většina bytových jednotek prodána už v okamžiku, kdy developer zahajoval stavbu projektu samotného a zbytek byl prodán v průběhu prvních měsíců výstavby. S podzimními měsíci ale přišlo ochlazení a to nejen na teploměru. Zájem o nové byty, jejichž ceny jsou nejvyšší v historii, citelně poklesl. Zájemci mnohem déle zvažují nebo odkládají jejich koupi.

Důvodů je několik:

  1. Ceny bytů již dosáhly hranice, kdy pořízení investičního bytu není zdaleka tak lukrativní jako dříve.
  2. Výrazné zdražování stavebních materiálů developery dostalo do situace, kdy vlastně neví za kolik staví. Případná zdražení musí promítnout do ceny bytů a v důsledku tak ani zájemce neví jaká je konečná cena bytu.
  3. Růst úrokových sazeb hypoték dělá vrásky nejen investorům, ale i lidem, kteří si pořizují byt pro vlastní potřebu.
  4. Těžko odhadnutelný vývoj cen bytů a nájemného vzhledem k současné nestabilitě ekonomiky.


K výše uvedenému je třeba ale dodat, že momentálně je na trhu nabízeno téměř o polovinu méně bytů, než v prvním pololetí letošního roku. Ochlazení tedy může být jen dočasné a po stabilizaci ekonomiky mohou ceny dál růst. Pokud se ale v rámci EU nepodaří současnou situaci zvládnout v řádu několika měsíců může to znamenat, že na trh se dostane mnoho starších bytů, kde jejich majitelé budou nuceni, z důvodu neschopnosti splácet vlastní závazky, své byty prodat. Potom lze očekávat pokles ceny i bytů nových. Doufám, že se situace během příštího roku zklidní a stabilizuje.

Aktuality z realitního trhu