Jak správně nastavit prodejní cenu, když ceny nemovitostí klesají.

23.11. 2022

Jak správně nastavit prodejní cenu, když ceny nemovitostí klesají.

V současné době, vlivem událostí, které nás denně obklopují, logicky ochladl zájem o nemovitosti a realitní trh nastoupil po mnoha letech růstu cestu poklesu.

Úkolem tohoto článku není rozebírat důvody proč se tak stalo, ale ukázat cestu, jak i v této situaci prodat svoji nemovitost za nejvyšší možnou cenu. Pro všechny skeptiky mám špatnou zprávu - TRH SE NEZASTAVIL, jen se chová jinak.


Co se tedy děje na trhu?

1/ výrazně poklesl počet zájemců o koupi nemovitostí a to především u bytů

2/ díky snížení poklesu zájmu se výrazně zvýšila nabídka volných nemovitostí

3/ díky zvýšeným úrokovým sazbám hypoték a obecně zdražení prakticky všeho výrazně ubylo zájemců o koupi

4/ dochází k poklesu cen nemovitostí z důvodů popsaných v bodech 1 až 3.


Čeho se vyvarovat?

X Rozhodně nelze stanovit cenu své nemovitosti podle cen na realitních inzertních serverech. Tam najdete nabídkové ceny, většinou ještě v cenové hladině roku 2021.

X Podlehnout zavádějícímu pořekadlu, že všechno má svého kupce. NEMÁ!

X Stanovit cenu nemovitosti podle vlastní aktuální potřeby. Typicky potřebuji splatit hypotéku a ještě si koupit byt. Je zásadní si uvědomit, že kupujícího vaše potřeby vůbec nezajímají a cenu vaší nemovitosti pouze srovnává s obdobnými nabídkami na trhu.

X Dáme tam vysokou cenu a potom když tak zlevníme. V situaci, kdy trh roste nebo alespoň stagnuje to někdy fungovat může za podmínky, že první nabídkovou cenu nepřeženete. V případě klesajícího trhu určitě NE!


Jak správně nastavit cenu?

1) Zjistěte v jaké situaci se realitní trh nachází. Poraďte se s nějakým realitním makléřem nebo jiným profesionálem, který se denně na trhu pohybuje. Nevěřte tomu, co se píše v novinách nebo na internetu. Často se jedná o názory lidí, kteří nemají přímou zkušenost s trhem. Navíc situace může být odlišná i lokalita od lokality.

2) Vzhledem k aktuální situaci, kdy trh klesá je nutno uvědomit si naprosto zásadní věc. Pokud budete požadovat za svou nemovitost příliš vysokou cenu, nebude nic platné následné zlevňování, protože i trh mezi tím poklesne a vy budete jen marně dohánět reálnou cenu, kterou jsou kupující ochotni zaplatit. Výsledkem bude dlouhá doba prodeje s konečnou kupní cenou mnohem nižší, než bylo možné získat, kdyby cena byla hned na začátku nastavena správně.

3) Pokud se bojíte, že stanovíte cenu příliš nízko, nemusíte. Běžnou praxí jsou dnes, v případě více zájemců, aukce, kde se dostanete zpět na tu nejvyšší reálnou cenu.


Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, věnujte nějaký čas přípravě, rozhodně se vám to vyplatí. V případě, že chcete prodej svěřit profesionálům, stanovíme správně reálnou tržní cenu, zajistíme kompletní prodej a vyřídíme za vás všechny náležitosti.

Rady a návody Aktuality z realitního trhu