Dojde letos k poklesu cen nemovitostí?

6.4. 2022

Dojde letos k poklesu cen nemovitostí?

Prakticky denně realitní makléři dostávají stejnou otázku: "Půjdou ceny nemovitostí dolů nebo budou ještě stoupat?"

Nejdříve je nutné popsat aktuální stav na trhu s nemovitostmi.

Vysoké ceny prakticky všeho a jejich neustálé zvyšování vede některé developerské společnosti k odložení nebo minimálně pozastavení realizace některých projektů a to z jednoduchého důvodu. V současné době není možné určit konečnou cenu stavby a dokonce ani termín jejího dokončení, protože stavebním firmám se neustále zdražují ceny materiálů, nemluvě o tom, že některé materiály je velmi problematické vůbec sehnat nebo jsou na trhu jen v omezeném množství s třeba i měsíčními výpadky dodávek.

Další špatnou zprávou jsou stoupající úrokové sazby hypoték a obecná společenská nejistota. Mnoho zájemců o nové bydlení proto odkládá nákup své vysněné nemovitosti.

Ke špatným zprávám musíme přidat ještě problémy automobilového průmyslu.

Je jasné, že mix všech těchto nepříznivých faktorů pravděpodobně vyústí v nárůst nezaměstnanosti.


Jsme svědky dramatického růstu životních nákladů a lze se důvodně domnívat, že některé domácnosti budou nuceny zbavit se postradatelných věcí, jako jsou chaty, rekreační apartmány, nevyužívané pozemky, lesy a někde možná i investiční byty. To by mělo, v kombinaci s nižší kupní silou, logicky cenu těchto nemovitostí snížit. Situace na realitním trhu za první čtvrtletí letošního roku ukazuje, že doba, kdy se téměř vše prodalo do týdne, je zřejmě pryč. Prodávající sice ještě často požadují za své nemovitosti stejné ceny jako v loňském roce, ale za ně se prodají už jen některé z nich. Kupující si koupi mnohem déle rozmýšlejí a lépe zvažují všechny okolnosti nákupu.

Podle současného vývoje lze předpokládat, že na přechodnou dobu dojde ke zpomalení trhu a korekci cen nemovitostí směrem dolů. Nebude se to týkat všech nemovitostí a všech lokalit, ale bude to trend majoritní.

Aktuality z realitního trhu